Fredaglördag

Standard

Vårt nya, delvis mjölkfria, liv har nu börjat. Träffade dietisten igår och fick en del information om mjölkfri kosthållning. Mycket visste vi redan med tanke på laktosintoleransen som tre av fyra tvåbenta familjemedlemmar har, men så var det ju alla begrepp som gömmer mjölkprotein i någon form som vi inte hade lika bra koll på.

Lillstrumpa är helt på det klara med vad som gäller, liksom Syster Yster. Det är fascinerande hur bra koll en fyra- och en sexåring ändå kan ha. Idag var barnen på badis med Syster Ysters fadder och hennes pojkvän. De skulle köpa barnen varsin glass efter badet (obligatoriskt!) och genast hade barnen sagt att det inte fick vara med mjölk. Hjärtegrynen mina…

Jag kan i alla fall konstatera att mjölkfria mjölkersättningar inte alltid är lika bra som just mjölk. Skulle göra plättar på smet med havremjölk i. Smakmässigt riktigt goda, men inte konsistensmässigt. Plättarna blev aldrig riktigt genomstekta, utan hade en småkladdig ”kärna” och en hård yta oavsett. Lillstrumpa klagade däremot inte och det får väl anses vara det viktiga i sammanhanget. Mjölkfri creme fraiche var heller inte lika god som de laktosfria alternativet. Smaken drog åt det lite unkna hållet, men blandat i mat var det okej. Tror att det kommer att bli en intressant månad sett ur ett smaklöksperspektiv 😉

Under tiden som barnen var på badis skrotade maken på här hemmavid med den tredje matsalsväggen. Snart klart att täcka med Easy Cover och måla med andra ord. Kul! Under tiden passade jag på att tillgodose mitt ensamhetsbehov med hjälp av en lång hundpromenad i kylan. På med massor av kläder (-20 plus svag vind idag), täcken till hundarna och så fleecetossorna. Båda herrarna Hund blir lätt kalla om sina tassar när temperaturen kryper ner mot och förbi -15 grader, likaväl behöver de sin motion. Fleecetossor är en underbar lösning på bekymret plus att hundarna heller inte får en massa snöklumpar under tassarna framåt våren när det börjar töa lite!

För att rädda ekonomin för ett par år sedan så sydde jag egna. De har dubbel fleece som sula, kardborreband håller tossorna kvar på tassarna och så fick det bli reflexband på bakstycket. Svarta hundar med svartklädd matte/husse syns inte så bra i mörker, bra med mycket reflexer alltså.

090207-1
Tassar med snöiga tossor.

090207-2
Snöig sötnos…

Ett svar »

  1. Hej! Kan rekommendera Oatlys färdiga plättsmet, den är jättegod. (Men bäst blir det om man häller upp hela paketet och vispar lite, det är svårt att skaka om ordentligt annars.) När man gör egen smet, så tycker jag det funkar bäst att göra småplättar, då blir de okej stekta och man slipper det klibbiga.
    (Alla oatlys produkter är faktiskt helt ok.)
    Ha det gott.

Lämna en kommentar